GlykoSpiti

GlykoSpiti

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Ονειροπαγίδες... Μαγευτική διακόσμηση από τους φύλακες των ονείρων σας!


Οι Ινδιάνοι, έφτιαχναν τις ονειροπαγίδες, για να παγιδεύσουν τα κακά πνεύματα που πίστευαν ότι έρχονταν στον άνθρωπο μέσω των ονείρων. Κύριος σκοπός της ονειροπαγίδας ήταν η προστασία των παιδιών της φυλής.

Ένας παλιός ινδιάνικος μύθος λέει πως κάποτε υπήρχε μια γυναίκα, η Asibikaashi, που στη γλώσσα τους σημαίνει "γυναίκα αράχνη". Αυτή βοήθησε τους θεούς να βάλουν τον ήλιο στην πορεία του και το βράδυ, για να προστατέψει τα παιδιά της από τα κακά πνεύματα που συνήθιζαν να κυκλοφορούν στο σκοτάδι, έφτιαχνε έναν ιστό, το λυκόφως. Έτσι, οι Ινδιάνες μητέρες, μιμούμενες το παράδειγμα της γυναίκας αράχνης, ξεκίνησαν να φτιάχνουν κι αυτές τον δικό τους προστατευτικό ιστό. Τις ονειροπαγίδες!

Πρωτοφτιάχτηκαν από τους Ινδιάνους Τσιπέουα (ή αλλιώς Οτζίμπουε), πλέκοντας κλωστές από νεύρα σε δίχτυ μέσα σε στεφάνια από ξύλο ιτιάς, με μια πλέξη που θύμιζε τον ιστό της αράχνης και συνήθιζαν να τις διακοσμούν με χάντρες και φτερά.
Αφού τις έφτιαχναν, τις κρεμούσαν πάνω από τα κρεβάτια των παιδιών, για προστασία από τα κακά όνειρα, τα οποία θα σκάλωναν, μένοντας παγιδευμένα στον ιστό και θα διαλύονταν με το πρώτο φως της αυγής, ενώ τα καλά θα περνούσαν ελευθέρα από την τρύπα στο κέντρο της.
Τα φτερά που κρέμονταν, συμβόλιζαν την αξία του ανέμου, ή της σοφίας, αν προέρχονταν από κουκουβάγια.

Καθώς ο καιρός περνούσε, με το μεγάλωμα του παιδιού, ερχόταν και η φυσική φθορά και καταστροφή της ονειροπαγίδας, υποδηλώνοντας το σημαντικό κομμάτι της ωρίμανσης του ανθρώπου και την δύναμη να απεξαρτηθεί από αυτήν, να παλεύει γενναία και να διώχνει ο ίδιος, ως ενήλικας πια, τους δαίμονές του.

Ονειροπαγίδες φτιάχνονταν και για ενήλικες και τότε ήταν μεγαλύτερες σε μέγεθος και από πιο ανθεκτικά υλικά, όπως κλαδιά ελιάς, γερές κλωστές και δέρμα. Κάποιες είχαν και ένα καθρεφτάκι στην τρύπα του κέντρου, για να καθρεφτίζονται να πονηρά πνεύματα. Έτσι, καθώς θα προσπαθούσαν να μπουν, θα έβλεπαν τον εαυτό τους, θα τρόμαζαν και θα εξαφανίζονταν.

Η χρήση της ονειροπαγίδας διαδόθηκε και σε άλλα ινδιάνικα έθνη, το '60 με '70 και έπειτα οι γνωστές New Age ομάδες ή αλλιώς της Νέας Εποχής, άρχισαν να τις κατασκευάζουν και να τις μελετούν, ακόμα και να τις εμπορεύονται, μια πράξη που όπως είναι φυσικό, καταδικάζεται από τους Ινδιάνους ως σφετερισμός και εκμετάλλευση του πολιτισμού τους.




Για εμάς τους λάτρεις της διακόσμησης, αλλά και της δημιουργίας, οι ονειροπαγίδες θα είναι πάντα ένα πραγματικά όμορφο και ιδιαίτερο αντικείμενο, που πρωταγωνιστεί στους boho chic (bohemian), ethnic χώρους και όχι μόνο. Προσαρμόζεται σε όλα σχεδόν τα στυλ διακόσμησης ανάλογα με τον σχεδιασμό, τα χρώματα και τα υλικά της και είναι υπέροχη νότα για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι συνδυασμοί και οι τροποποιήσεις τόσες όση και η φαντασία σας! Μπορείτε να αγοράσετε ή να φτιάξετε την δική σας μοναδική ονειροπαγίδα!

Οι ιστορίες πίσω από την δημιουργία της είναι πολλές σε κάθε φυλή και πάντα γοητευτικά μυστηριώδεις.
Εσείς, απλά αφήστε την να σας εμπνεύσει και να σας ταξιδέψει, με οδηγό... τα όνειρά σας!





















































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου