GlykoSpiti

GlykoSpiti

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Άνοιξη! Ώρα για γενική καθαριότητα - Ο απόλυτος και πιο αποτελεσματικός οδηγός!

Η άνοιξη εκτός από πολύ αγαπημένη εποχή, είναι και η καταλληλότερη για την πιο αποτελεσματική και σε βάθος γενική καθαριότητα του σπιτιού μας! Το πολύ κρύο έχει περάσει, η μέρα έχει μεγαλώσει αισθητά και το φως ζητάει να μπει και να ανανεώσει τον χώρο μας!
Η γενική καθαριότητα θέλει χρόνο και αρκετή δουλειά, αλλά πάνω από όλα πρόγραμμα! Με τον οδηγό που ακολουθεί, θα καθαρίσετε το σπίτι σας, χωρίς κανένα άγχος, πολύ πιο εύκολα, γρηγορότερα και ξεκούραστα!
Το κλειδί είναι οι μεθοδικές κινήσεις που ακολουθούν! Ξεκινάμε!

- Συγκεντρώστε όλα τα καθαριστικά και εργαλεία που θα χρειαστείτε. Σκούπες, σφουγγαρίστρες, πανάκια, σφουγγαράκια, γάντια, βετέξ, κλπ. Δείτε από πριν τι έχετε ήδη και αγοράστε ό,τι σας λείπει. 
- Ξεκρεμάστε και πλύντε τις κουρτίνες.
- Αν έχετε περσίδες, καθαρίστε με νωπό πανί και ειδικό καθαριστικό.
- Καθαρίστε πόρτες, παντζούρια, τζάμια, μπαλκονόπορτες, σήτες, παράθυρα, μέσα έξω.
- Εάν, δεν σχεδιάζετε να βάψετε, καθαρίστε τους τοίχους από τυχόν λεκέδες, με μαλακό σφουγγάρι και λίγες σταγόνες υγρό πιάτων και ξεβγάλτε.
- Σηκώστε τα χαλιά. Το καλύτερο είναι να τα δώσετε για επαγγελματικό καθάρισμα. Αν έχετε χώρο για φύλαξη στο σπίτι, προμηθευτείτε τις κατάλληλες σακούλες αποθήκευσης και αντισκορικά. Αλλιώς, ζητήστε εκτός του καθαρισμού και την φυλάξή τους από την εταιρεία, αρκεί να καλύπτει κάτι τέτοιο.
- Βγάλτε ό,τι πατάκια έχετε και πλύντε τα εύκολα μόνοι σας. Πετάξτε και αντικαταστήστε αν χρειάζεται.
- Καθαρίστε, ξεσκονίστε, πλύντε, έπιπλα, καλύμματα, ριχτάρια, τραπεζομάντιλα, μαξιλάρια, μαξιλαροθήκες.
- Φυλάξτε καθαρά και με ασφάλεια πάντα, όλα τα μάλλινα, γούνινα, πλεκτά διακοσμητικά, μαξιλάρια, κλπ.
- Αντικαταστήστε τα χειμωνιάτικα ριχτάρια με πιο ελαφριά.
- Τραβήξτε τα έπιπλα και καθαρίστε από πίσω και από κάτω.
- Καθαρίστε κουρτινόξυλα, πολυελαίους, φωτιστικά, τις επιφάνειες πάνω από τα ντουλάπια, τα καλοριφέρ.
- Ξεσκονίστε παντού καλά, όλα τα έπιπλα, γωνίες, επιμέρους διακοσμητικά σε ράφια, τραπέζια, σύνθετα και τακτοποιήστε ξανά.
- Οτιδήποτε έχει χαλάσει, ραγίσει, ή δεν σας φέρνει καλές αναμνήσεις, πετάξτε το.
- Ξεσκονίστε πολύ καλά τις βιβλιοθήκες σας.
- Κρατήστε μόνο τα βιβλία που αγαπάτε, σπάνιες εκδόσεις, κλπ. και αυτά που δεν θέλετε δωρίστε τα σε φίλους, σε βιβλιοθήκες ή πουλήστε σε μαγαζιά με μεταχειρισμένα.
- Για έγγραφα, λογαριασμούς, αποδείξεις και άλλα παρόμοια χαρτιά, αποφασίστε ποια είναι σημαντικά να κρατήσετε και πετάξτε τα υπόλοιπα. Κατόπιν τακτοποιήστε/αρχειοθετήστε όμορφα ό,τι κρατήσατε, σε ειδικούς φακέλους.
- Κουβέρτες, βαριά σκεπάσματα και παπλώματα, αφού πλυθούν, βάλτε τα σε ειδικά σελοφάν/αρωματικές σακούλες προστασίας από τον σκόρο και αποθηκεύστε τα.
- Πλύντε και στρώστε τα νέα πιο ελαφρά, ανοιξιάτικα σκεπάσματα και μαξιλαροθήκες.
- Καθαρίστε τα στρώματα στα κρεβάτια και αρωματίστε τα ελαφρώς με αρωματικό σπρέι σιδερώματος. Να θυμάστε να το γυρνάτε σε κάθε αλλαγή εποχής, δηλαδή τέσσερις φορές ετησίως.
- Ανοίξτε τις ντουλάπες των ρούχων και βγάλτε τα πάντα από μέσα. Καθαρίστε καλά από άκρη σε άκρη, πετάξτε παλιές κρεμάστρες και προσθέστε νέες. 
- Αρωματίστε στρώνοντας αρωματικά φύλλα ντουλάπας, βάζοντας στις γωνίες αρωματικά μπαλάκια ή αρωματικά ποτ πουρί από φυσικά υλικά σε πουγκάκια που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε εσείς!
- Πάρτε ένα ένα τα ρούχα και ξεχωριστε τα σε τρεις κατηγορίες. Αυτά που σας κάνουν και θα κρατήσετε, αυτά που είναι σε καλή κατάσταση αλλά δεν θέλετε πια και θα δωρίσετε σε κάποιον που τα έχει ανάγκη και σε αυτά που έχουν πράγματι χαλάσει και θα πετάξετε.
- Πλύντε (όπου χρειάζεται) και αποθήκευστε με τα κατάλληλα αντισκορικά, τα ρούχα που κράτησατε για τον επόμενο χειμώνα.
- Πράξτε ανάλογα και με τα ανοιξιάτικα. Αερίστε, ξεκαθαρίστε, πλύντε και τακτοποίηστε σε ντουλάπες και συρτάρια.
- Αδειάστε τα ντουλάπια του υπόλοιπου σπιτιού, καθαρίστε εσωτερικά, πετάξτε τυχόν άχρηστα, ληγμένα που σας έχουν ξεφύγει, κλπ, χωρίστε σε κατηγορίες και τακτοποιήστε με τρόπο που να σας βολεύει. 
- Καθαρίστε το ψυγείο, την κουζίνα, τον φούρνο, τον απορροφητήρα και κάθε μικρή ή μεγάλη ηλεκτρική συσκευή, μέσα, έξω, από πίσω κλπ. Ακολουθούμε τις απαραίτητες οδηγίες όπου χρειάζεται. Και απαραιτήτως βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα ή κλείνουμε την παροχή ρεύματος.
- Κάντε αιτήσια συντήρηση, καθάρισμα, αλλαγή φίλτρων και έλεγχο στα κλιματιστικά.
- Ψεκάστε κάλα και παντού το μπάνιο, πλακάκια, μπανιέρα, κλπ με ειδικό καθαριστικό, αφήστε το να δράσει, ενώ κάνετε άλλες δουλειές και επιστρέψτε καθαρίζοντάς το.
- Πλύνετε την κουρτίνα του μπάνιου ή πάρτε καινούργια. Κάντε το ίδιο με τα πατάκια.
- Καθαρίστε σχολαστικά οτιδήποτε υπάρχει σε ράφια και συρτάρια, ό,τι έχει λήξει και παλιώσει, από σαμπουάν, αφρόλουτρα, καλλυντικά, κρέμες, είδη ομορφιάς, κλπ. Ό,τι μείνει ξεσκονίστε και καθαρίστε από στίγματα υγρασίας και δυσχρωμίες.
- Καθαρίστε σε βάθος και με τα κατάλληλα καθάριστικά τα δάπεδά σας. Σκουπίστε, σφουγγαρίστε όλο το σπίτι.
- Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο φαρμακείο του σπιτιού. Αφού πετάξετε ληγμένα φάρμακα και παραφαρμακευτικά σκευάσματα, εφοδιάστε το με τα απαραίτητα. Κρατήστε το μακριά από παιδιά και κατοικίδια.
- Καθαρίστε πατάρια, αποθήκες, υπόγεια ή όπου υπάρχουν δωμάτια αποθήκευσης. Πετάξτε ότι δεν σας χρειάζεται πια ή ό,τι αμελούσατε να πετάξετε μέχρι τώρα. Ξεχωρίστε τα χρήσιμα σε αυτά που χρειάζεστε συχνά και βάλτε τα πιο μπροστά ή σε πιο εύκολα προσβάσιμα σημεία, σε αυτά που δεν θα χρειαστείτε άμεσα, λίγο πιο πίσω και στα εποχιακά.
- Και τα ίδια τα καλαθάκια απορριμάτων θέλουν καθάρισμα και μάλιστα πολύ καλό! Βγάλτε τα έξω, ξεπλύνετε με νερό αρκετές φορές, κάντε σαπουνάδα με απολυμαντικό σπρέι, μέσα και έξω, τρίψτε καλά και ξεπλύνετε. Αφήστε τα ανάποδα να στεγνώσουν καλά ή στεγνώστε με απορροφητικό χαρτί.
- Βγείτε στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας, ξεσκεπάστε τα έπιπλα, καθαρίστε τα, λουστράρετε και φρεσκάρετε όπου χρειάζεται. Βάλτε τα μαξιλάρια ξανά ή αγοράστε καινούργια. Καθαρίστε τα κάγκελα, τα περβάζια, τους τοίχους, τσεκάρετε τα φώτα και επισκευάστε ό,τι πρέπει. Πλύντε με το λάστιχο, σκουπίστε παντού, πετάξτε χαλασμένες γλάστρες, διακοσμητικά ή οτιδήποτε άλλο και ανανεώστε λουλούδια και φυτά, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να βιάζεστε. Άλλωστε δεν πρόκειται να γίνουν όλα αυτά σε μια μέρα. Αν θέλετε ζητήστε βοήθεια από μια οικιακή βοηθό ή από τα δικά σας, αγαπημένα πρόσωπα που μένουν μαζί σας. Ιδανικά, στοχεύετε να έχετε τελειώσει πριν το Πάσχα. Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική, φτιάξτε έναν καφέ και προχωρήστε μεθοδικά! 


*Χρησιμοποιήστε πάντα τα κατάλληλα καθαριστικά, για την κάθε περίπτωση, ώστε να μην φθείρετε αντικείμενα, υφάσματα, επιφάνειες κλπ. Προσέξτε το πλύσιμο στο πλυντήριο, πιάτων και ρούχων. Τι μπορεί και τι όχι να πλυθεί εκεί και πως, ανάλογα με την ποιότητα του αντικειμένου.
**Μην κρατάτε τίποτα άχρηστο, ειδικά όταν γνωρίζετε πως μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιον άλλον.
***Κάντε μια λίστα με όλα τα μερεμέτια που χρειάζονται, ώστε να μην ξεχαστείτε και ξεκινήστε να επισκευάζεται και να...σβήνετε ένα ένα από την λίστα σας!
****Μην ξεχνάτε την ανακύκλωση!


               

                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου